MESEM

MESEM

24.06.2023 296

Mesleki Eğitim Merkezi; (MESEM) Fertlere, emek piyasasında geçerliliği olan bir işi yapabilmeleri için, gerekli mesleki bilgi ve davranışları kazandıran eğitim kurumudur.   6764 sayılı kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.   Milli Eğitim Temel Kanunu Madde 26: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlaması zorunludur.

 

Mesleki Eğitim veren Okullar; 

 

1)   Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri 

2)   Çok Programlı Anadolu Liseleri 

3)   Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri 

4)   Mesleki Eğitim Merkezleri   

 

Çırak; Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştirilen kişidir.   Kalfa Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bu meslekle ilgili iş ve işlemleri ustanın gözetimi altında kabul edilebilir standartlarda yapabilen kişidir.   

 

Usta; Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen; üretimi planlayabilen, üretim sırasında karşılaşılabilecek problemleri çözümleyebilen; düşüncelerini yazılı, sözlü ve resim ile açıklayabilen; üretimle ilgili pratik hesaplamaları yapabilen kişidir.   

 

Usta Öğretici; Ustalık yeterliğini kazanmış; aday çırak, çırak, kalfa ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin işyerindeki eğitiminden sorumlu; mesleki eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişidir.   

 

Çıraklık Eğitimi; Okulda verilen teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bir bütünlük içerisinde uygulandığı, bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan ve belgeye götüren eğitimdir.

 

Çıraklar haftada; 1 gün okulda teorik eğitim, 5 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar.   Uygulanan Programlar Mesleki Eğitim Merkezlerinde farklı meslek alanlarında çeşitli dallarda eğitim verilmektedir.   

 

Ücret; Aday çırak ve çırağa asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez.   

 

Çırak öğrencilerin hastalık, meslek hastalığı ve iş kazası sigorta primleri devlet tarafından yatırılır. Çıraklara yaşlarına uygun olan asgari ücretin en az 1/3'ü oranında ücreti çalıştıkları işyeri öder.   6764 sayılı kanun ile; Devlet tarafından çırak çalıştıran işverene çırağa ödediği (asgari ücretin 1/3 oranında) ücretin 20´den az işçi çalıştıran işletmelerde 2/3' ünü geri ödenmektedir.   

 

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Verilen Belgeler;

 

  • Kalfalık Belgesi
  • Ustalık Belgesi
  • Usta Öğreticilik Belgesi
  • İş yeri açma Belgesi