İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI

26.01.2015 35926

İnşaat Teknolojisinin Sektördeki Yeri

 

Küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşullarının sonucu olarak sürekli ve hızlı gelişimin içinde olan önemli bir sektörlerden birisi de inşaat sektörüdür.

 

İnşaat sektörü, stratejik bir sektör olarak ülkelerin ekonomik yapılarında canlanma ve büyük kalkınma hamleleri bakımından lokomotif sektör olarak da ön plana çıkmaktadır.  

 

Küreselleşmeyle birlikte inşaat sektöründe rekabet önem kazanmakta, sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

 

 

Türkiye’de İnşaat Teknolojisi

 

Ülkemiz de ekonominin sanayiye dönmesi ile birlikte ortaya çıkan sosyo-ekonomik değişimler, fabrikalarda çalışanların sayısının artmasına, şehirleşme ve göçün hızlanmasına neden olmuştur. Bu da inşaat sektöründe konut yapımcılığını hızlandırmış ve bu alanda sektöre önemli bir boyut kazandırmıştır. Ancak planlı, imarlı ve düzenli bir şehirleşmeye geçişe imkân bulamadan ortaya çıkan bu gereksinimin denetimsiz ve kontrolsüz bir biçimde karşılanması, konut üretiminde kârlılığı önemli ve tek hedef hâline getirmiş, şehirlerde plansız ve kalitesiz konut üretimini hızlandırmış ve artırmıştır.

 

Türkiye’deki toplam yatırımların yaklaşık %50’sini inşaat sektörü oluşturmaktadır. İnşaat sektörü, kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün üretime geçmesini sağlamaktadır. Örneğin bir fabrika kurulurken ilk olarak fabrikanın binasını yapmak gerekecektir. Yani her sanayi dalının oluşumunda inşaat sektörü de pay alacaktır. İnşaat sektörü diğer sektörlerle olan yakın bağlantısı nedeniyle yaşanan ekonomik krizlerden en çok etkilenen sektör durumundadır.

 

İnşaat sektörü, yoğun iş gücü kullanmaktadır. Sektör, yoğun iş gücü kullanımı ile ülke istihdamına büyük katkıda bulunmaktadır. Sektör, iki milyondan fazla kişiye iş imkânı sağlamıştır. Bu nedenle sektör, sosyo ekonomik refah düzeyine yüksek bir katkı sağlar. Bu da sektörün ülke ekonomisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Ancak önemli olan, sektörün üretim kapasitesini ve kalitesini etkileyen teknolojik değişimlere sektörde çalışanların da uyum göstermesidir.

 

Ülkemizde pek çok inşaat firması uluslararası alanda, uluslararası standartlarda hizmet üretmektedir.  İnşaat sektörü, dış pazarlarda başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere, İrlanda, Güney Doğu Avrupa, Afganistan, Pakistan, İran, Sudan, Cezayir, Suriye, Rusya gibi pek çok ülkeye önemli oranda hizmet ihraç etmekte ve yurt dışında da istihdam yaratmaktadır.

 

Deprem riskinin çok yüksek olduğu ülkemizde, kaliteli bina inşaatı önem taşımaktadır. Firmaların sahip olduğu mühendislik kapasitesi ve çalıştırdıkları nitelikli iş gücü, yapılan işlerin kalitesinin en önemli belirleyicisidir. Bu nedenle nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde mesleki eğitimin rolü tartışılmazdır.

 

İyi eğitim almış nitelikli iş gücü, sektörde büyük iş kapasitesine sahip firmalarda kolaylıkla iş bulabilmektedir. Bu tür firmalarda çalışmak, iş hayatları boyunca kişilerin ileri teknoloji ve geniş makine parkı ile tanışmaları ve mesleklerine ilişkin her türlü gelişmeyi takip edebilmeleri imkânını sunacaktır.

 

 

İnşaat Teknolojisi Alanında Yer Alan Dallar

 

1. İnşaat Altyapı

                                             

2. İnşaat Üstyapı

                                             

3. Mimari Restorasyon

                                              

4. Mimari Yapı Teknik Ressamlığı

                                             

5. Statik Yapı Teknik Ressamlığı

                                             

6. Yapı Yüzey Kaplama ve Yalıtım

 

 

İnşaat Teknolojisi alanı ve alan altında yer alan meslekte ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

 

 

Bu Programı Tamamlayan Öğrenci

 

Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanır.

 

 

İnşaat Teknolojisi Alanı 9. Sınıf Meslek Dersleri

 

* İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda TS EN ISO Standartları’nda ve teknik çizim kurallarına uygun olarak yapı teknik ve temel mesleki çizimleri yapar.

 

* İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak inşaat teknolojisi ahşap-kâgir atölyesi temel beceri uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapar.

 

* İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak meslek hesaplarını matematiksel kurallara uygun şekilde yapar.

 

 

 

1. İnşaat Altyapı Dalı

 

* Karayolları, trafik hesap ve uygulamalarını standart, yönetmelik ve teknik kurallara uygun olarak yapar.

* Agrega, asfalt, bitüm ve çimento deney uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapar.

* Bilgisayarla altyapı maliyet hesaplarını yönetmelik, şartname ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Bilgisayarla altyapı meslek resmi çizimlerini yönetmelik, standart, mimari, statik çizim esasları ve mesleki çizim kurallarına uygun olarak yapar.

* Beton ve zemin deney uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapar.

 

 

2. İnşaat Üstyapı Dalı

 

* Temel yapı teknolojisi uygulamalarını tekniğine ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Ahşap kalıp, çatı, betonarme donatı ve duvar örme uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapar.

* Bilgisayarla yapı maliyet hesaplarını yönetmelik, şartname ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Bilgisayarla üstyapı meslek resmi çizimlerini yönetmelik, standart, mimari, statik çizim esasları ve mesleki çizim kurallarına uygun yapar.

* Ahşap doğrama, ahşap ev imalatı, PVC doğrama ve cephe sistemleri montaj uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapar.

 

 

3. Mimari Restorasyon Dalı

 

* Temel yapı teknolojisi uygulamalarını tekniğine ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Ahşap ve kâgir mimari restorasyon uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapar.

* Bilgisayarla yapı maliyet hesaplarını yönetmelik, şartname ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Bilgisayarla restorasyon meslek resmi çizimlerini yönetmelik, standart, mimari çizim esasları ve mesleki çizim kurallarına uygun yapar.

* Süsleme ve bezeme mimari restorasyon uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapar.

 

 

4.Mimari Yapı Teknik Ressamlığı Dalı

 

* Temel yapı teknolojisi uygulamalarını tekniğine ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Temel bina tasarım uygulamalarını tekniğine ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Bilgisayarla dubleks konut mimari proje ve iç mekân çizimlerini yönetmelik, standart, mimari çizim esaslarına uygun olarak yapar.

* Bilgisayarla yapı maliyet hesaplarını yönetmelik, şartname ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Bilgisayarla mimari proje modelleme uygulamalarını üç boyutlu çizim kurallarına ve tekniğine uygun olarak yapar.

* Bilgisayarla çok katlı ve ikamet amaçlı olmayan mimari proje çizimlerini yönetmelik, standart, mimari çizim esaslarına uygun olarak yapar.

 

 

5. Statik Yapı Teknik Ressamlığı Dalı

 

* Temel yapı teknolojisi uygulamaları tekniğine ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Temel bina tasarım uygulamalarını tekniğine ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Bilgisayarla konut binası planları ve konut binası statik proje çizimlerini yönetmelik, statik, çelik standartları ve çizim esaslarına uygun yapar.

* Bilgisayarla yapı maliyet hesaplarını yönetmelik, şartname ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Bilgisayarla statik proje modelleme uygulamalarını üç boyutlu çizim kurallarına ve tekniğine uygun olarak yapar.

* Bilgisayarla ikamet amaçlı olmayan bina plan, statik proje, yol, su ve sanat yapısı çizimlerini yönetmelik, standart ve çizim esaslarına uygun olarak yapar.

 

 

6. Yapı Yüzey Kaplama ve Yalıtım Dalı

 

* Temel yapı teknolojisi uygulamaları tekniğine ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Seramik karo kaplama ve yalıtım uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapar.

* Bilgisayarla yapı maliyet hesaplarını yönetmelik, şartname ve standartlara uygun şekilde yapar.

* Bilgisayarla yapı yüzey kaplama ve yalıtım meslek resmi çizimlerini yönetmelik, standart, mimari çizim esasları ve mesleki çizim kurallarına uygun yapar.

* Yapı iç mekân dekorasyonu ve boya uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapar.

 

 

Programın Süresi

 

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır

 

 

Belgelendirme

 

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir.

Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.