HARİTA-TAPU-KADASTRO ALANI

HARİTA-TAPU-KADASTRO ALANI

26.01.2015 17924

Harita, yeryüzünün belirli özelliklerini modellendiren bir bilgi sistemidir. Kadastro, taşınmaz malların hukuki ve fennî anlamda tespiti işlemidir. Harita ve kadastro sektörü gelişen teknolojiye uyum sağlayarak yeni yüzyıl becerilerini sektörüne entegre etmiştir. Harita ve kadastro alanında, insansız hava aracı ile ölçümlerin yapılması gibi çok hızlı gelişmeler sağlanmıştır. Kadastronun özelleşmesi ile sektörde nitelikli harita kadastro elemanına olan ihtiyaç artmıştır.

 

Harita-Tapu-Kadastro alanındaki uygulamaların birbiriyle ilişkilerindeki bütünlük, kırsal ve kentsel gelişmeler, gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyet ihtiyaçları, değişik sektörlerin bu sektöre duydukları ihtiyaç sektördeki ara eleman ihtiyacını artırmıştır. Harita-Tapu-Kadastro Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nın sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre, kalifiye eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir eğitim anlayışı getirmektedir.

 

Harita-Tapu-Kadastro Alanında

Harita Kadastro dalı yer almaktadır.

 

Bu doğrultuda Harita-Tapu-Kadastro alanında ve alan altında yer alan meslekte, ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

 

Bu programda öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliğinin yer aldığı harita bilgisi, ahilik kültürü ve girişimcilik, temel mesleki uygulamalar, medeni hukuk ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

Arazi ölçme ve hesapları

Bilgisayarla harita çizimi

Harita hesapları

İmar uygulamaları

Yol uygulamaları

Coğrafi bilgi sistemleri ve kadastro ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.